Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

Кучетата-водачи

13/11/2018 0 Коментар(и)

 

На 13 ноември светът отбелязва международния ден на слепите хора, както и световния ден на добрината. Може би перфектният талисман на тези два повода са кучетата от породите лабрадор и голдън ретривър. В съвремието тези четириноги красавци са обучавани и използвани като кучета-водачи на незрящи, поради изключителните им качества, интелект и характер.

 

Голдън ретривърите са позиционирани на четвърто място в класацията за най-умните кучета в света и забележително лесно и бързо учат и усвояват команди. Нещо повече, заедно с лабрадорите те се нареждат сред най-очарователните представители на кучешкото съсловие със своя благ и добронамерен нрав, винаги са дружелюбни към хората и останалите животни и лесно контактуват с всеки човек.

 

В деня на незрящите хора и на добротата ние ще Ви разкажем интересната история на тези породи като кучета-водачи.

 

Въпреки че за връзката между човека и вълка има доказателства от преди 400 000 години, опитомяването на кучето става едва преди около 150 000 години с еволюцията на ранните породи кучета. Може би най-ранният документиран пример за куче-водач е около първи век сл.Хр. в погребаните руини на Роман Херкуланеум, където стенописи изобразяват кучета, водещи слепи хора. По-късно до началото на Средновековието все по-често биват откривани доказателства и в Азия и Европа.

 

Първите системни опити да се обучават кучета-водачи започват в края на 18 век в клиника за незрящи в Париж. Най-модерната история на тези кучета обаче започва в края на първата световна война, когато немски лекар започва да обучава четириноги, за да помагат на войници, изгубили зрението си на фронта.

 

От тогава насам училища за кучета-водачи отварят врати по цял свят, а обученията там и уменията, които кучетата придобиват, се усъвършенстват все повече. Красивите лабрадори и голдън ретривъри всеки ден променят живота на незрящите и са както техни водачи, така и техни най-верни приятели.

 

Ето и няколко интересни факта за кучетата-водачи:

 

Обучението на куче-водач отнема близо 18 месеца от раждането му. Всяко куче е специално подбрано, за да си пасне с конкретен собственик, за да бъде хармонията помежду им възможно най-добра. За да свикнат един с друг, кучето и собственикът винаги се обучават заедно.

 

Кучетата-водачи винаги спират, преди да пресекат. Когато стопанинът им даде знак, съдейки по шума около себе си, чак тогава те пресичат улицата, тъй като не могат да разберат дали светофарът свети зелено или червено. Въпреки това, ако усетят, че обстановката около тях е опасна за пресичане, нарочно няма да се подчинят на команда за потегляне, за да предпазят стопаните си.

 

Освен това, тези кучета много добре се ориентират в средата не само около себе си, но и над главата си, като например ако видят, че трябва да минат под дърво и има ниско висящ клон, те водят стопанина да заобиколи, за да избегне препятствието.

Въпреки тяхната дружелюбност, никога не трябва да милвате или да си играете с кучета-водачи, докато са на повода си. Когато са вързани, тези кучета са един вид „на работа“ и трябва да бъдат максимално концентрирани, за да помагат на стопаните си.

Коментирай