Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

10 причини децата да имат домашен любимец

Публикувано от zoommin 27/04/2017 0 Коментар(и)

10 причини децата да имат домашен любимец

Все още голяма част от родителите по света не са убедени, че за детето им би било по-добре да расте с домашен любимец. Факт е обаче, че положителните причини, поради които децата трябва да притежават животно у дома, са много повече от отрицателните. 

1.Ще се научи да бъде по-отговорно

Първата положителна черта на това да имаш домашен любимец е отговорността, която изискват грижите за него. Животните в много отношения зависят от човешкото отношение - най-малкото що се отнася до осигуряване на тяхната храна. Tова ги прави много полезни в ученето на детето как да се грижи не само за себе си, но и за някой друг. Освен това развива у децата чувство за състрадателност и съпричастност.

Ако вече имате домашен любимец, е хубаво да позволявате на детето си да се грижи за него - разбира се, според неговата възраст. Като начало може да се научи да му слага храна и вода.

2. Животните помагат за изграждането на самоувереността

Всеки от нас изпитва вътрешно задоволство, когато направи нещо правилно. По същия начин, когато децата се грижат добре за своя любимец и виждат как той расте здрав и красив, започват да оформят своето самочувствие и придобиват по-голяма самоувереност.

3. Децата, които имат домашен любимец страдат по-рядко от алергии

В много клинични изследвания е доказано, че децата, които са имали допир до животни в по-ранните си години, са по-малко податливи на алергии или астма. Тъй като домашните животни притежават доста алергени това спомага за развиване на по-добра имунна система и по-малък риск от болести.

4. Децата, които притежават животно, са по-активни

Домашните любимци, особено кучетата, имат нужда от разходки и трябва да изразходват огромно количество енергия. Подобно е положението и при децата. От тях също искаме да намерят не толкова ангажиращ ни начин да си изразходват енергията. Какво по-добро от това да потичат заедно със своя четириног приятел?

Да разходиш кучето може да се окаже един от най-забавните и приятни ангажименти, които имаш за деня. Слънце, чист въздух и усмивката на детето ти. 

5. Децата стават по-спокойни

Повечето домашните любимци са склонни да създават спокойствие около себе си и по свой начин да отдават безусловната си любов към детето. Много деца се чувстват по-спокойни в компанията на любимеца си, отколкото сред други хора.

6. Домашните любимци облекчават стреса

Освен спокойствието, което излъчват животните, те отнемат болката и стреса. Няма по-зареждаща прегръдка от тази на най-верния ти приятел в момент, когато се чувстваш самотен. Просто едно гушкане с него може да доведе до чувство на сигурност и безопасност за децата, да не говорим и за останалата част от семейството.

 Често хората се обръщат към своите кучета, когато имат нужда от комфорт. Те могат да бъдат перфектните слушатели - никога не те съдят и упрекват. Просто спокойно и безмлъвно те изслушват.

7. Домашните животни подобряват уменията за четене

Много деца, за да усъвършенстват своето четене, трябва да четат на глас, но често се притесняват, ако го правят пред други хора. Много по-спокойно го правят пред своя любимец, тъй като, както вече споменахме, те са перфектните слушатели и няма как да те съдят за допуснатите грешки.

8. Децата разбират какво означава думата „последствия“

Грижата за животно кара децата лесно да разберат що е действие и какви са последствията от него. Ако не се отнасят добре с домашния любимец много лесно се забелязва промяна и така по-лесно децата осъзнават значимостта на  действията си. Ако рибите не се хранят - умират, ако клетката на хамстера не се почисти - ще започне да мирише лошо и т.н. 

9. Децата разбират какво е ангажимент

Това да имаш домашен любимец си е безспорен ангажимент. Те не са вещ, която да изхвърлим, ако не ни харесва вече. Те имат нужда от храна, вода, място, където да спят, да бъдат разхождани и много други неща, които спомагат всяко дете да стане по-ангажирано със своите задължения.  Затова децата, отраснали с животно вкъщи, са много по-отговорни към своите вещи.

10. Животните дисциплинират децата

При съжителството с домашен любимец децата се учат и на дисциплина. Изобщо при самото участие във възпитаването на кучето детето само вижда, че за всичко трябва да има ред, а не да цари хаос.

 

 

 

 

Коментирай