Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

20 любопитни факта за кучетата, които може и да не знаете

17/07/2017 0 Коментар(и)

Колко обичаме нашите кучета? Ей толкова много, би казало едно дете, като разпери ръцете си, доколкото е възможно. И е вярно: любовта, която изпитваме към кучетата си не може да се измери, а същото може да се каже и за тази, която те изпитват към нас. Но сигурни ли сме, че знаем всичко за кучето така, че то наистина да се чувства добре с нас?

 

Предлагаме на вниманието ви 20 любопитни факта за кучетата, които може би не всеки от вас знае.

1.      Кучето принадлежи към рода Canis, наравно с вълците, кучето динго, койотите, чакалите и лисиците.

2.      Най-дребната порода кучета е Чихуахуа (но както се казва, те не знаят това и се държат като големи!), докато най-едри са договете; най-тежката порода е Сан Бернар – достигат 90 кг., а най-бързи са кучетата от породата Грейхаунд – развиват до 72 км. / час.

3.      Средната продължителност на живота на кучетата варира от осем до шестнадесет години (колкото по-дребни са, толкова по-дълго живеят).

4.      Най-възрастното куче, за което имаме данни, е живяло 29 години.

5.      Кучетата се потят през възглавничките на лапите си.

6.      Нощното виждане при кучетата е много по добро от това на хората.

7.      Кучетата могат да чуват звуци от разстояние 225 метра.

8.      Новороденото кученце не чува и не вижда нищо.

9.      През първата седмица от живота си кученцето спи през 90% от времето и се храни през останалите 10%.

10.  Регистрираната най-висока плодовитост е 23 кученца от една майка.

11.  Опитомяването на кучетата е започнало още през палеолита.

12.  Кучетата и хората споделят 75% от генетичния код.

13.  Огромно е разнообразието от видове кучета по света: регистрирани са над 800 породи.

14.  Кучетата се разхлаждат през ноздрите: колкото по-дълга е муцуната, толкова по-лесно им е да се охлаждат.

15.  Биологичният часовник на кучето е перфектен: знаят точно кога да се хранят, да спят, да се разхождат и т.н. (а това понякога е проблем за хората, които живеят с тях и може би не са толкова точни …).

16.  Лайка е името на първото куче, изпратено в космоса: годината е 1957. /За съжаление, в името на науката, ние хората, нямаме никакъв проблем да жертваме кучета или други животни!

17.  Карл Фридрих Луис Доберман е създал породата, която носи неговото име, за да се защитава от нападенията на хората по време на работата си . А какво е работил? Бирник или иначе казано: събирал е данъци и такси, но също така е работел и като нощен пазач и като събирач на съдебни вземания.

18.  В Помпей е открита мозайка с надпис CAVE CANEM – пазете се от кучето. Какво обяснява Wikipedia: Надписът се чете на една мозайка, открита при археологическите разкопки в Помпей, на пода при входа на Домът на трагичния поет. Има още една мозайка, без надписи, която изобразява куче на верига пред полуотворената врата на Домът на Пакуио Прокуло, също в Помпей. /Имайте предвид, че градът Помпей е бил напълно изпепелен при изригването на вулкана Везувий през 79 г. преди Новата ера. И накрая, има още една много известна мозайка, с изобразено на нея куче, която е открита в Дома на Орфей и се съхранява в Националния археологически музей на Неапол.

19.  Има кучета, които успяват да доловят пристъпите на епилепсия при хората, преди същите да са видимо настъпили. Други са в състояние да подушват тумори.

20.  В Съединените щати има специално радиопредаване, предназначено за кучета, които прекарват сами дълги часове вкъщи.

 

Коментирай