Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

5 често срещани болести при кучетата, които могат да се дължат на неправилно хранене

Публикувано от zoommin 24/07/2017 0 Коментар(и)

Висококачественото хранене, здравословно и балансирано е фундаментално за здравето на нашето куче. Както се случва с нас, хората, когато казваме, че "ние сме това, което ядем", с нашите домашни любимци е точно същото. Ето някои често срещани заболявания при кучетата, които са в пряка връзка с техния начин на хранене.  

 

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ
Затлъстяването може да бъде прието като епидемията на нашето време. Както при хората, така и при кучетата. Предполага се, че между 20-30% в България страдат от затлъстяване. 
Кучетата със затлъстяване е по-вероятно да страдат от артрит, диабет, хипертония и рак. Освен това при затлъстелите кучета продължителността на живота намалява.
И друг притеснителен факт: собствениците на 90% от кучетата, определени като затлъстели от ветеринар, са си мислели, че кучето им е с идеално тегло. 
Много е важно да се обръща внимание на калориите в храната, които въпреки че са важни и необходимо в храната, не трябва да са в прекомерно количество, защото това води до затлъстяване. Най-добре е да се избере храна според ритъма на живот на кучето. Важно е то да има сериозна двигателна активност ежедневно и така ще се постигне здравословен и балансиран начин на живот.

 

ПАНКРЕАТИТ

Панкреатит се развива, когато панкреасът се възпали, и може да доведе до положение храносмилателните ензими да се заустят в коремната кухина. Ако това се случи, ензимите разрушават мазнините и протеините от други органи, както и от самия  панкреас. Панкреатитът се свързва с прекомерна консумация на мазнини в храната. Ако подозирате, че вашето куче може да страда от панкреатит поради прекомерен прием на мазнини е необходимо да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Ако кучето ви страда от панкреатит, се препоръчва лека диета, с ниско съдържание на мазнини и лесно лесносмилаема.

 

КАМЪНИ В ПИКОЧНИЯ МЕХУР
Образуването на камъни в пикочния мехур не става по един и същ начин. Самите камъни могат да се състоят от различни минерали и други вещества: могат да бъдат с калций, магнезий или фосфор.
Отначало камъните са много малки, но се увеличават и причиняват редица уринарни проблеми, като промяна на цвета на урината, затруднено уриниране, болка. Консултирайте се с вашия ветеринар, ако подозирате, че вашето куче може да има камъни в пикочния мехур. Има диети, които се опитват да разтворят камъните и ако това не е възможно, е необходимо да се направи хирургична операция. За да се избегне образуването на камъни в пикочния мехур се препоръчват диети с ниско съдържание на калций и фосфор. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар в случай, че имате някакви съмнения. 
 

СЪРДЕЧНИ ПРОБЛЕМИ
Често кучетата страдат от сърдечни проблеми по същия начин, както ни се случва на нас, хората. Ключов фактор за сърдечните проблеми при кучетата е приемът на натрий (сол). Високото ниво на натрий в кръвта причинява задържане на течности и хипертония. Когато се вдига кръвното налягане, сърцето трябва да се разшири, за да бъде в състояние да изпомпва допълнителнително кръвта, която пристига от камерите.
Ако някога сте опитвали храната, която яде вашето куче, може би сте забелязали, че тя е напълно безсолна и безвкусна. И затова не е добре да го храните с остатъците от вашата храна, защото тя е прекалено солена за кучето. Ако все пак по някаква причина досега кучето ви се е хранило със солена храна, обърнете се към вашия ветеринар, за да ви предпише специална диета, която да намали нивата на натрий в организма.

 

ДИАРИИ
Кучетата често страдат от диария. Съществуват два вида диарии: тези на тънкото черво и тези на дебелото черво.  Кучетата с диария на тънкото черво произвеждат меки изпражнения по няколко пъти на ден. В тези случаи препоръчваме диета с лесно смилаеми храни, бедни на мазнини.
В случай на диария на дебелото черво кучето дефекира напълно течни изпражнения много често. В тези случаи се препоръчва диета с високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри.
В случай на диария заведете кучето при вашия ветеринар, за да я диагностицира и да започне лечение по ограничаването й. 
Осведомете се от вашия ветеринар колко е важна ролята в диетата и като цяло за здравето на вашето куче на мазнините, фибрите, калцият, фосфорът и другите минерали. Храненето на нашия домашен любимец се променя през различните етапи от живота му. Вашият ветеринар или експерт по храненето ще ви помогнат да давате на кучето най-доброто за всеки етап от живота му. 

Коментирай