Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

Грижи за бременното куче

26/07/2017 0 Коментар(и)

Какво е нужно да знаем за бременността при кучетата, как да се грижим за тях и какво да правим след като се родят малките?

 

Ако си мислите, че кучешката бременност е по-лека от човешката, грешите. Грижата за бременното животно изисква също толкова много внимание, както и при хората. За съжаление стопаните на кучета рядко знаят кое е най-доброто за бременно животно и как правилно да се грижат за него в този специфичен период от живота му. Най-важното по време на бременност е внимателно да подбираме храната и количеството й, да избягваме употребата на медикаменти и да следим за промяна в навиците на бъдещата майка. Ето и още няколко полезни съвета за грижите към вашия любимец!

 

Кучешката бременност траe приблизително два месеца(между 56 и 66 дни), като в началото тя трудно може да бъде установена. Видимите симтоми настъпват едва след първия месец. Именно заради това, повечето специалисти твърдят, че в началото на бременността няма нужда за кучето да се полагат специални грижи и да се сменя или увеличава приема на храна. Дори напротив, по-здравословно е в началото да не се допуска натрупването на излишни килограми, за да може раждането да протече по-гладко. Увеличеният прием на храна трябва да започне от четвъртата  седмица и да нараства постепенно с около 20-25% до шестата седмица. Храненето по тази система продължава и по време на кърмене, когато процентното увеличение стига до 50% от основната дажба. Най-добре за кучето е да има храна постоянно на разположение, за да може само да разпределя необходимото й количество.

 

 

При висококачествените храни от премиум и суперпремиум клас, засищането става много по-лесно, тъй като продуктите и съставките в тях са добре балансирани и се усвояват почти изцяло от кучешкия организъм. За да храните бременното животно правилно и да му дадете всичко необходимо за отглеждането на здрави кученца е най-добре да се дават специални храни за бременни и кърмещи кучета. Техните рецепти са разработени и подсилени с минерали и витамини, а някои съдържат й коластра, която подпомага производството на кърма и улеснява значително храненето на малките кутрета. Такава е храната Fattrici на италианската марка Nutrix Piu. В продължение на 8 години компанията разработва формула за максимална усвояемост и добре балансирани съставки. Продуктът е подходящ не само за самата бременност, а и по време на кърменето, тъй като тогава състава на храната е още по-важен за малките кутрета и майка им. Това е и най-важният момент за кърмачката, защото тя трябва да достигне три-четири пъти по-високи стойности на хранителните вещества, в сравнение с обикновенното й състояние.

 

 

Специализираната храна, предназначена за бременни и кърмещи, трябва да е високоенергийна. Така кучето консумира много по-малко количество, което е достатъчно, за да си набави необходимите вещества. Благодарение на това се намалява опасността от проблемно раждане и риск, съществуващ заради притискането от утробата на стомаха при износване на бебетата.

За да дадете най-доброто на новородените кутрета, най-важното е правилното хранене на майката по време на бременност и периодът на лактация. Добрият старт в живота започва още от майчината утроба, осигурете най-подходящата грижа за вашето куче, за да можете заедно да се радвате на здрави, силни и енергични мъници!

 

Коментирай