Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

Испански Мастиф - Част II

Публикувано от zoommin 05/07/2017 0 Коментар(и)

Грижи за Испански Мастиф 

Испански Мастиф ще се чувства най-добре, ако живее на двор, където може да тича. През нощта обаче домашният ви любимец ще иска да спи вътре, и то не заради друго, а защото ще се чувства самотен и изоставен навън. Въпреки гигантския си размер Испански Мастиф е много чувствителен и най-тежко преживява раздялата със стопанина.

Испански Мастиф може да понесе лесно капризите на климата, но трудно ще понесе живота в тесни пространства. Ако решите да отглеждате Испански Мастиф в апартамент, трябва да му осигурите редовни разходки, за да има възможност да изразходва енергията си. Може да разресвате един-два пъти седмично козината на кучето от тази порода с къс гребен или да я минавате с влажна кърпа, за да отстраните излишните косъмчета.

 

Обучение на Испански Мастиф

Испански Мастиф лесно се поддава на обучение и с лекота възприема и запомня командите на стопанина си. Недопустимо е да се проявява физическо насилие спрямо Испански Мастиф, тъй като тези големи кучета правят всичко възможно, за да угодят на стопанина си и трудно приемат лошите думи и физическите наказания. Добре е обучението на Испански Мастиф да започне когато кученцето е на около 2 месеца и да се провежда първоначално под формата на игра.

 

Хранене на Испански Мастиф

Можете да храните Испански Мастиф с висококачествени храни за кучета - гранулирани или консервирани, стига те да съдържат достатъчно полезни вещества, необходими за това едро куче. Можете да храните Испански Мастиф и с натурални продукти, но трябва да допълвате менюто му с минерали и витамини, необходими за доброто състояние на козината, костите и мускулите му. Не се препоръчва да давате свинско месо на Испански Мастиф, защото то е прекалено мазно за него.

Добре е да храните Испански Мастиф с телешко, пилешко, заешко, агнешко месо и дивеч. Може да допълвате менюто на кучето от тази порода с твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, попарени овесени ядки, сварен ориз, различни плодове и зеленчуци. Не трябва да давате на Испански Мастиф прясно мляко, прекалено гореща или студена храна, сладки и тестени изделия, пушени меса и риба.

 

Заболявания на Испански Мастиф

Испански Мастиф е от породите кучета, които не страдат от много генетично обусловени заболявания. Въпреки това тези гиганти могат да имат редица здравословни проблеми. Сред тях са проблеми с очите и ушите, както и тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става. Испански Мастиф може да страда от стомашни проблеми, затова трябва да се внимава какво консумира този добродушен гигант.

Любопитни факти за Испански Мастиф

Въпреки че е толкова голям, Испанският Мастиф се грижи като истинска бавачка за малки деца. Можете без притеснение да оставите добродушния гигант с хлапетата, без да имате повод да мислите, че той може да им направи нещо, дори ако играят с него малко по-грубо.

През вековете Испански Мастиф се използвал често за помощ в отглеждането на малки деца, тъй като никой няма да ги закача, ако с тях е такава голяма и внушаваща респект бавачка. Огромното куче се превръща в пале, когато му кажете добра дума. Не забравяйте редовно да хвалите вашия Испански Мастиф и да показвате, че сте доволни от постъпките му - това за него е най-важно. При най-малката похвала от страна на стопанина Испански Мастиф се радва като малко кученце и прави всичко възможно отново и отново да получи одобрение и похвала.

 

Недостатъци на Испански Мастиф

Сред недостатъците на Мастиф е неговата непохватност. Това едро куче може без да иска да обърне и дори да счупи крехки предмети, затова не създавайте предпоставки за подобни инциденти. Испански Мастиф се отнася с недоверие към непознати и може дори да прояви агресия, ако реши, че стопанинът и семейството му са заплашени от някого.

Коментирай