Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

Защо кучетата обичат да копаят?

01/08/2017 0 Коментар(и)

Избрахме да ви представим ефективни начини, които ще ви помогнат да накарате кучето да спре да рови в градината.

За работата в градината помощниците никога не са излишни! Е, именно такива са нашите най-добри приятели - кучетата, макар границата между помощта и пакостта им да е доста тънка. За съжаление, когато не са заети с това да ни се галят и да играят, другото им най-любимо занимание е опустошаването на градината (ако имате такава).

Ако четириногите ви приятели вече са успели да изровят няколко дупки в двора, можете вместо да им се карате, да им благодарите за добре свършената работа и да си засадите разсада или цветята например!

Но за да не се повтаря това, ето няколко хитри трика, изпитани от градинарите и доказано полезни:

 

Първото и най-важно нещо е да разберете защо кучето ви обича да рови. Най-често срещаните причини са свързани с желанието им да се разхладят, тъй като те не се потят като хората, студената почва е добър метод за охлаждането им. Друга възможна причина е, че са надушили някой вредител или защото просто им е скучно и се забавляват. Нека не забравяме, че някои породи са по-склонни да копаят дупки в земята. Такива са териерите, които са създадени за това и трудно могат да се отучат. Същото важи и за другите ловджийски породи, както и по-големите кучета, като хъски, немска овчарка и други.

След като сте установили причината, можете да пристъпите към начините за справяне с проблема.

Най-лесното решение е да поставите ограда, която създава визуална и физическа бариера за кучетата. Тя може и да не е много висока, но е важно то да знае, че преминаването през нея е забранено.

 

Друг метод, който дори да звучи драстично и грубо, но е изключително ефективен, е поставянето на пълни с въздух балони, на местата, където обича кучето да рови. Така, когато то открие балона и го спука, звукът ще изплаши кучето и ще му създаде негативна асоциация, която да го накара повече да не рови там.

Още една възможност е да сложите шишарки по лехата. Така кучето няма да иска да ходи и стъпва по тях, тъй като те дразнят чувствителните им лапи и са неприятни за усещане. А освен това ще имате една изключително интересна визия на лехата си!

Ако сте установили, че вашия любимец започва да рови, когато му е скучно или няма друго занимание, просто му осигурете повече внимание.

 

Хубаво е да има играчки на двора, които го ангажират и карат да си играе с тях, вместо да рови дупки в градината ви.

Много важно е дворното куче да има място на сянка и постоянен достъп до вода. Така бихте могли да ограничите желанието му за изкопаване на дупка, в която да се скрие от жегата. Освен това, можете да оставите някакъв вид постелка там където е колибката му. 

И все пак, ако никой от тези методи не помогне или не ви допада, просто приемете, че кучето ви има нужда да копае в земята и му осигурете специално място. За да знае, че може точно там да се развихри, може да заровите пред него любимите му играчки, храна или нещо друго, което привлича вниманието му. След това го насърчете да ги изрови и намери.

Каквото и да предприемете, имайте предвид, че кучетата имат много енергия и ако не им осигурите достатъчно дълги разходки и игри, то ще търси друг начин да разнообрази ежедневието си. 

Но най-важното е да ги обгрижвате с много любов и внимание, което то ще ви върнало многократно!

Коментирай