Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

Могат ли куче и котка да живеят заедно?

Публикувано от zoommin 02/05/2017 0 Коментар(и)

Много хора си мислят, че котките и кучетата не могат да съжителстват заедно. Реалността обаче показва друго. Наистина кучетата и котките са доста различни, имат различен начин на живот и се отличават по много неща. Въпреки това, те могат да съжителстват изключително добре и често демонстрират прекрасно разбирателство помежду си.

Младите животни (куче до една година и коте под шест месечна възраст) се научават по-лесно да живеят заедно. Кучета често гледат на котката като на плячка и нищо не е в състояние да спре кучето да я хване! Това е в природата им на ловци. Затова запознанството трябва да бъде бавно и да бъде контролирано от Вас самите. Не трябва да оставяте животните сами да свикнат едно с друго.

Още в самото начало трябва да допуснете котката само до малка част от дома си. По този начин, тя ще приеме това пространство като свое и ще се чувства удобно, а кучето ще има време да свикне с новата непозната миризма на котка. В пространството,  което сте определили за котката, трябва да набавите всички необходими за нея удобства – храна, вода и пясъчник. Добре е да я посещавате често, за да може да свикне с вас. На котката й трябват няколко дни на адаптация към новата среда, преди да я „запознаете“ с кучето.

При първата им среща е хубаво кучето да бъде на каишка. Животните трябва да се виждат, но не и да се доближават. Не трябва да позволявате на кучето да подгони котката. Използвайте командите „долу!“ и „седни!“, за да го накарате да стои мирно. Стойте в стаята, за да може котката да свикне с присъствието на кучето. Дори тя да не излезе от „зоната“ си, не насилвайте ситуацията. След тази първа среща животните задължително се награждават с лакомство за проявеното търпение.

През първата седмица от адаптацията на котката е хубаво кучето да се държи на каишка. В последствие увеличавайте времето, което животните прекарват заедно, като след това ги награждавате. Когато видите,че животните започват да свикват едно с друго, свалете каишката на кучето.

Когато кучето спре да закача котката и тя се почувства сигурна и излезе от територията си, значи задачата за съжителтво е постигната. Времето, което ще им е нужно да достигнат до това обаче зависи  само и единствено от тях самите. Веднъж станат ли приятели, кучето и котката ще са такива до края на живота си.

Коментирай