Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

За най-добрия приятел на човека!

Публикувано от zoommin 10/05/2017 0 Коментар(и)

За най-добрия приятел на човека!

Всеки, който има куче, познава прекрасното усещане от това да се прибереш у дома след дълъг и изтощителен ден и да бъдеш посрещнат на вратата от въртящата опашка на своя домашен любимец. Последните проучвания показват, че хората, които имат домашен любимец, обикновено са по-здрави и по-щастливи от тези, които нямат – собствениците на кучета, естествено, не правят изключение. Защо се смята, че именно кучето е най-добрият приятел на човека?

Поддържа активността ти

Както кучетата, така и хората имат нужда от разходки. По-голямата част от собствениците на кучета ги разхождат минимум 20/40 минути на ден. Казано по-друг начин, шансът да постигнеш и преминеш препоръчителното минимално време за физическа активност на ден е с 54 % по-висок, ако имаш куче. Но разходките не са всичко. Според д-р Рийвс от университета в Мичиган, стопаните на кучета са много по-дейни физически.

Влияе на настроението ти и помага да намалиш стреса

Всеки любител на кучетата е изпитвал удоволствието от контакта с четириногите приятели. Всъщност, когато контактуваме с домашните си любимци, в организма ни се отделя хормонът окситоцин. Това е същият хормон, който се произвежда, когато майка прегръща детето си или когато целуваме любимия човек, и ни кара да се чувстваме щастливи. В същото време се намаляват и нивата на кортизол или така нареченият хормон на стреса.

Има терапевтичен ефект

В много части на света терапевтичните кучета стават все по-популярни сред хора с различни здравословни проблеми. Основната цел на този вид терапия е да подпомогне оздравителния процес и да предостави комфорт и емоционално спокойствие. Тя е изключително ефективна при хора със сърдечни проблеми и такива, които са претърпели инсулт. В университета в Маями  кучетата се използват по време на сесия, за да намалят тревожността сред студентите.

Увеличава продължителността на живота ти

Вече споменахме, че кучето у дома ти помага да бъдеш по-активен и съответно по-здрав. Това не е всичко. Според изследване, проведено през 2016 г., хората с домашен любимец (котка или куче) само след шест месеца имали значително по-ниско кръвно налягане по време на стрес. Друго изследване пък демонстрира, че за стопаните на кучета със сърдечни проблеми рискът от фатален инфаркт бил четири пъти по-малък от този при хора без животно вкъщи.

Създава ти нови приятелства

Комуникацията с домашния любимец наистина помага, ако се чувстваш депресиран или самотен. Според психолога Алън МакКонъл собствениците на домашни любимци като цяло демонстрират по-високо самочувствие и се справят по-добре в ситуации на социално отхвърляне. Те са и чудесен начин да срещнеш и да се запознаеш с нови хора. Д-р Надин Каслов от университета в Атланта твърди, че кучетата са много ефективен начин да създадеш приятелства и не само.

Както виждаш, има много плюсове от това да имаш домашен любимец, но те не бива да са причината да си вземеш такъв. Кучето, както и всяко друго животно, има своите нужди и е свързано с много отговорности. То има нужда от твоята любов и загриженост. Преди да вземеш у дома си четириног приятел, трябва да се информираш внимателно и да обмислиш добре решението си.

 

 

„Едно куче няма никаква полза от скъпи коли, големи къщи или дизайнерски дрехи. Кучето не се интересува дали си богат или беден, умен или глупав. Дай му сърцето си и то ще ви даде своето. Колко хора могат да ви обещаят същото за себе си? Колко хора могат да ви накарат да се чувствате редки и специални?“-Джон Гордан

Коментирай