Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

Кане Корсо Италиано - Част I

Публикувано от zoommin 26/06/2017 0 Коментар(и)

История на породата Кане Корсо - Част I 

Кане корсо е потомък на древната порода  Римски молос, отглеждана от римските войници, за да ги придружава във военните походи. Породата бива наричана още, макар и рядко, Дого ди Пулиа.

В годините тази порода е селекционирана като работно куче: в южните италиански провинции дълго са се отглеждали многобройни екземпляри от породата Кане Корсо, които са били използвани като овчарски кучета, за да пазят стадата, но и като ловни кучета, по-специално за лов на глигани, имайки предвид внушителните им размери.

Масовото напускане на италианските провинции през периода 1950 - 1970 е довело почти до пълното изчезване на породата, която все пак е запазена като истинско произведение на изкуството и възстановена от запалени любители в развъдници.

Днес Кане Корсо е все още много разпространено в южна Италия, но е ценено и присъства в целия свят, както като пастирско куче, така и като домашен другар.

 

 

Поведение и характеристики на италианската порода Кане Корсо

Кане Корсо е подчертано спокойно куче, много го считат за добродушен гигант. Въпреки че чудесно се адаптира към домашната обстановка, не са редки и случаите, когато проявява доминантно поведение, което естествено трябва да бъде контролирано от стопанина му.Кане Корсо развива забележителна привързаност към членовете на семейството, в което живее и точно затова понякога се чувства като лидер. Това определено не е лошо, но винаги трябва да имате „едно наум“: Ако по някаква причина кучето реши, че член на семейството е в опасност, то определено ще се намеси, дори ако въпросната “опасност” представлява приятел, който 

потупва или прегръща собственика.Кане Корсо  е много умно и атлетично куче  и има нужда от много дейности, за да се поддържа физически и психически във форма. 

 

Обучение на породата Кане Корсо 

Много е важно обучението на Кане Корсо да започне още от първия ден, в който вземете кучето вкъщи : като имаме предвид, че кучето е много едро и силно физически е страшно важно то да се подчинява безпрекословно на командите на собственика си и другите членове на семейството.

Освен това много е важно и социализирането му от съвсем малко кученце: трябва от ранна възраст да свиква с други кучета, за да се намали риска от прояви на враждебност и да не се окаже, че разполагате с куче, което не може да контролирате, поради вродената му агресивност.
Още от най-крехка възраст е важно да наблюдавате поведението му и да се намесвате ако напр. кучето ръмжи, когато някой се приближава до него или до членове на семейството, ако се дърпа от каишката, ако се държи агресивно, когато някой докосне храната или играчките му.
Когато решите да си вземете Кане Корсо, прекрасна идея би била да се обърнете към професионален треньор/възпитател още отначало, той ще е много полезен за собственика и ще му даде правилните съвети за възпитанието на домашния любимец.

Кане Корсо вкъщи
Породата е подходяща за много големи домове, с градини и достатъчно пространство на разположение на кучето, но става и за апартамент, ако е съобразен с размерите на кучето.
Ако му е скучно, Кане Корсо може да е много непослушно и разрушително: затова е важно, освен да сте го възпитали правилно, да му осигурите много разходки и много физическа активност, така че по оптимаен начин да може да изразходва енергията си.
Доколкото Кане Корсо е надежден защитник и отличен пазач, за разлика от други породи не бива да бъде оставяно кучето само в градината; помнете винаги, че кучетата не са ви “пазачи” или аларми. Напротив – Кане Корсо е много социално и има нужда от непрекъснат контакт със семейството, в което се отглежда.

Кане корсо и децата
Тази порода умее да бъде добър пазач и на децата у дома, но все пак има и някои елементи, които не са за подценяване:
Кане Корсо е много внушително куче: съвсем неволно, например докато си играе или подскача, може да нарани тежко особено по-малките деца, само поради голямото си тегло или с едно движение на опашката.
 В същото време взаимодействието дете – Кане Корсо трябва да бъде строго контролирано и ръководено от възрастен наблюдател, както всъщност е желателно да се постъпва при всички породи.
Въпреки че Кане Корсо може да бъде “Добрия великан”, не подценявайте факта, че все пак говорим за  животно, което е много силно и властно.

Коментирай