Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

Малтийска болонка

Публикувано от zoommin 22/06/2017 0 Коментар(и)

Италианското национално киноложко дружество обръща специално внимание на развитието и популяризирането на италианските породи кучета. Регистрирани са 16 местни породи, някои от тях с древен произход, всяка от тях по своему интересна, както поради типичната си морфология, така и поради природните си заложби и темперамент. Селекциите и подобряването им се дължи на добрата работа на киноложкото дружество и дейъността им е насочена към популяризиране на знанията и разпространението на въпросните породи, както в Италия, така и в чужбина.

В седмицата на Италия имаме удоволствието да Ви представим една от типичните италиански породи:

МАЛТИЙКА

История

Името не показва, че нейният произход е остров Малта, тъй като прилагателното "малтийски" идва от семитската дума "малат", което означава убежище или пристанище; семитският корен все още се среща в поредица от имена на морски локации, като например в името на Адриатическия остров Меледа, сицилианския град Мелита, а също и и в името на остров Малта. Предците на това малко куче живеели в пристанищата и морските градове на централно Средиземноморие, където ловували мишки и плъхове, които се тълпели в крайбрежните складове и в корабите. В своя списък с кучета, съществуващи към момента, Аристотел (384-322 пр Хр.) споменава порода малки кучета, на които той приписва латинското наименование "canes melitensis".

Това куче е било познато в древния Рим: куче за компания на благородничките, възпято е от Страбон – латински поет от  I-ви век след Христа. В произведенията на многобройни Ренесансови художници откриваме да присъства Малтийката в модните за времето салони редом до красивите дами от онази епоха.

Общ външен вид 

Малки по размер, с удължено тяло, покрити с много дълга бяла козина, много елегантни и с гордо вдигната глава.

Нравът на Малтийката

Жизнени, любящи, много послушни и интелигентен, малтийките са малки по размер кучета за компания.

Контролирано размножаване

Чудесно представяне на изложби

Морфологично определение при женските индивиди:

Чудесно представяне на изложби

Патология 1

Наследствени окулопатии

Патология 2

Луксации на колянната капачка: 0/1.

 

Коментирай