Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

Поставяне на микрочип на домашен любимец

20/04/2017 0 Коментар(и)

Какво представлява микрочипът?

 

Микрочипът е малко електронно устройство, с размерите на оризово зърно, което се имплантира под кожата на домашните любимци.

Всеки чип съдържа 15 цифрен уникален идентификационен код. Състои се от стъклена капсула,направена от био-съвместимо стъкло с размери 12/2 mm. Специален четец активира микрочипа и прочита информацията съдържаща се в него. В България и Европа се разпространяват чипове и четящи устройства произведени по ISO стандарт 11784 и 11785. Действието по поставяне на микрочипа се нарича чипиране.

 

Целта на чипирането, е да се реши проблемът с бездомните животни, тъй като много често се случва хора да изхвърлят домашните си любимци на улицата.

 

Чипиране при кучета:

 

Всеки собственик на куче, навършило 4-месечна възраст, е длъжен да посети ветеринарен лекар, който да постави микрочип на животното и да въведе данните в интегрираната информационна система на агенцията по безопасност на храните.

 

Чипиране при котки:

 

Задължителен микрочип ще трябва да поставят и собствениците на котки. Ако собствениците откажат да поставят чип на котките си, на домашните любимци няма да може да се поставя ваксина срещу бяс.

 

Благодарение на чипа, ще може да бъде намерено животното, ако се изгуби или бъде откраднато.

Коментирай