Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸите“.

Правилната храна за моето куче – как да я открия?

Публикувано от zoommin 31/05/2017 0 Коментар(и)

Правилната храна за моето куче – как да я открия?

 

Отива се до супермаркета, мятат се две консерви в количката, отива се на касата и готово. Щеше да е чудесно, ако купуването на храна за домашния любимец беше толкова просто, но не е така. Напротив, да избереш подходящата храна за четириногия си любимец, особено ако той се нуждае в момента от нещо специално или просто държиш да се храни здравословно, никак не е лесно. Но ако следваш някои прости правила, ако „хвърляш“ по един поглед на съдържанието, обозначено на опаковкатапилешките дреболии с пюре от картофи и моркиви“  или „агнешкото с ориз“ е подходящата храна.

 

Няколко съвета, които да следваш:

1.Въпреки че кучето, за разлика от котката, не е хищник, месото все пак трябва да е основния елемент от диетата му. Според европейското законодателство относно етикирането на храни за домашни любимци, съставките на продуктите трябва да бъдат описани в низходящ ред, в зависимост от процента на тяхната наличност в продукта. Така може да се уверите, че месото е на първо място сред продуктите при наистина качествените храни.

2.Ако избирате суха храна трябва да имате предвид следното: всеки продукт, в който има например „ филе от пресни пуешки гърди“ ще съдържа повече месо от продукт, напр. с „дехидратирано агнешко“, тъй като съдържанието на вода в прясното месо многократно намалява при неговото сушене, като по този начин намалява и общата му маса. Това означава, че реалният процент на месото, дори в началото да е било прясно и впоследствие изсушено, ще се окаже в края на таблицата със съставките на храната.

3.Колкото по-подробно е описанието на продукта, толкова по-добре. Ако производителят е написал в съдържанието само „месо и субпродукти от животински произход“ значи не конкретизира вида на месото и останалите вторични съставки. За предпочитане е детайлното описание, което включва всички компоненти. Изкуствените овкусители и подсладители могат да „отключат“ алергии и са напълно излишни, ако храната е наистина качествена. Захарта също е абсолютно ненужна.

4.Освен списък на съставките трябва да бъде представен и детайлен анализ на хранителните вещества: протеините са албумини, изисквани от тялото на кучето за поддържане на телесната му структура и за формиране на тъканите, ензимите, хормоните и секретите. За да се гарантира здравето на кучето, предназначената за него храна трябва да съдържа максимален процент суров протеин, който варира в границите 28-30%. По време на растежа си малките кученца имат нужда от по-голямо количество протеин, но би могло да си приеме, че им е достатъчен и  процент, равен на 25%. Процентът на въглехидратите трябва да съответства на 36%, докато този на мазнините не трябва да надвишава 38%.

 

 

 

 

Коментирай